En son değişiklikler için; http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/whats-new.htm

Avustralya’da devam eden bir göçmenlik programı bulunmaktadır. Göçmenlik ile alakalı olarak Avustralya’da çok sayıda yetkili göçmen acentesi bulunmaktadır, Sydney ofisimiz sizi bu konuda yetkin kurumlara yönlendirecektir. Kurumumuz bir yetkili göçmen acentesi değildir ancak konu eğitim ile de yakından ilgilidir. Eğer Avustralya da göçmenlik ile ilgili bir niyetiz var ise aşağıdaki bilgileri bilmenizde fayda bulunmaktadır.

  • Avustralya’ya göçmenlik başvurusunda (skilled migration) bulunmanın öncelikli şartı bir mesleğe sahip olmanızdır. Bunun için ise Avustralya’daki mesleğiniz ile ilgili olan meslek örgütüne başvurarak meslek sahibi olduğunuzu onaylatmanız gerekmektedir.  (Qualification assesment).  Örneğin Türkiye’de bir üniversitenin Makine Mühendisliği ya da başka bir bölümünden mezun olmanız ilgili meslek örgütünden onay almadan Avustralya’ya göçmenlik başvurusu yapabileceğiniz anlamına gelmez.  Ayrıca her meslek grubunun dagöçmenlik başvurusu şansı yoktur. Kabul gören meslekler ve ilgili meslek örgütleri için; http://www.immi.gov.au/skilled/_pdf/sol-schedule1.pdf http://www.immi.gov.au/skilled/_pdf/sol-schedule1.pdf
  • İlk aşama olan meslek onayından sonra göçmenlik başvurusu yapılabilir ancak bu başvuruyu da yapabilmek için öncelikle 65 puana ulaşmanız gerekecektir. Bu puana, mesleğiniz, yaşınız, İngilizce seviyeniz, Türkçe bilmeniz, iş tecrübeniz, Avustralya’da eğitim almış olmanız gibi özellikleriniz ile ulaşabilirsiniz. Puan toplama tablosu için; http://www.immi.gov.au/skilled/general-skilled-migration/885/eligibility-table-overseas.htm
  • Eğer mesleki onayınızı (Qualification Assesment) aldığınız halde 65 puanı toplayamıyorsanız size 18 aylık oturma ve çalışma izni verilir, 12 ay çalışarak ek puan alabilir veya İngilizcenizi geliştirerek dil puanınızı yükseltebilirsiniz.
  • Göçmenlik başvurusu Türkiye’den veya Avustralya’dan yapılabilir ancak Avustralya’da bu başvuruyu yapma hakkınızın olabilmesi için Avustralya’da en az 2 yıl ilgili bölümde eğitim almış olmanız gerekmektedir. (İngilizce eğitimi hariç). Başvurunuzu Avustralya’da yaparsanız göçmenlik başvurunuz sonuçlanıncaya kadar ülkede oturma ve çalışma izniniz olur. Eğer Türkiye’den başvuru yaparsanız başvurunuz olumlu sonuçlanana kadar Avustralya’ya gidemezsiniz.
  • Alınacak 2 yıllık eğitim sertifika, diploma, lisans veya master düzeyinde olabilir ve farklı programlar birleştirilebilir. Ancak vize gereği aynı alanda akademik olarak geriye dönülemiyeceğini aklınızda tutmalısınız. Yani ben önce bir yıllık IT masterı ardından 1 yıl IT sertifikası yapamazsınız ama tersini yapabilirsiniz.         

Detaylı bilgi ve ücretsiz danışmanlık için bizeulaşabilirsiniz.